Unescem chráněný Bardejov a Bardejovské lázně nabízejí výjimečnost

Datum: 14.06.2016 Autor: paper life Přečteno: 632
/images/clanky/1465903118_img_7977_8_9_tonemapped.jpg

Kdo chce zažít neotřelou krásu a objevit mistrovská umělecká díla, ale i relax ve výjimečném přírodním prostředí, měl by navštívit město Bardejov a Bardejovské lázně (Bardejovské kúpele). Severovýchod Slovenska ukrývá překvapení a skvosty, jaké nemají obdoby ani v těch nejvyhlášenějších turistických a rekreačních destinacích. Město Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska a Bardejovské lázně jsou oázou odpočinku plnou architektonických skvostů, kterou si vychutnávala i císařovna Sisi.








Kdo chce zažít neotřelou krásu a objevit mistrovská umělecká díla, ale i relax ve výjimečném přírodním prostředí, měl by navštívit město Bardejov a Bardejovské lázně (Bardejovské kúpele). Severovýchod Slovenska ukrývá překvapení a skvosty, jaké nemají obdoby ani v těch nejvyhlášenějších turistických a rekreačních destinacích. Město Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska a Bardejovské lázně jsou oázou odpočinku plnou architektonických skvostů, kterou si vychutnávala i císařovna Sisi.



Na propagaci výjimečného koutu Slovenska pracuje i Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - BARDEJOV. Její ředitel Ing. Radomír Jančošek k tomu říká: „OOCR Šariš-Bardejov byla založena na podporu cestovního ruchu a funguje již téměř 4 roky. Členy jsou: město Bardejov, Bardejovské lázně, a. s., ADRIÁN LOZÁK, s. r. o. a Kulturní a turistické centrum Bardejov. Cílem OOCR je zvýšit návštěvnost Bardejova a okolí prostřednictvím aktivní spolupráce členů OOCR a dalších subjektů v cestovním ruchu, zkvalitňováním marketingu, vzdělávání, propagace, rozšiřováním produktů a služeb. Hlavním účelem organizace je podpora cestovního ruchu a vytváření podmínek rozvoje cestovního ruchu na území zakladatelů a členů s cílem trvale udržitelného rozvoje cestovního ruchu a ochrany zájmů svých členů. V tomto roce jsme se rozhodli zvýšit intenzitu povědomí o naší činnosti na Slovensku i v zahraničí, především v ČR a Polsku. Ke spolupráci jsme přizvali na cestovní ruch specializovanou renomovanou PR agenturu PAPER LIFE, která má na starosti PR Bardejovských lázní už 4 roky. Společným úsilím chceme zviditelnit náš region a zvýšit jeho návštěvnost.“



Tipy na výlety v regionu "Šariš" – Bardejov



Bardejov je historické město zapsané do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. O tom, že je historicky a kulturně bohatým městem, svědčí i opakované prvenství v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Nejvzácnější částí města je Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea. Neméně významné a zajímavé je i opevnění města. Fortifikační systém Bardejova patří k nejdokonalejším a nejzachovalejším opevněním měst v Evropě. Ozdobou města je také františkánský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele, židovské suburbium a zrekonstruovaný park s fontánou u hradeb v ulici Dlhý rad.

Nejreprezentativnější akcí města je tradiční Bardejovský jarmark ve dnech 25. – 28. srpna 2016. Trhovci se zde představí s již tradičně různorodým spotřebním zbožím, občerstvením, gurmánskými jarmarečními specialitami, řemeslníci s ukázkami svých řemesel a nebudou chybět ani provozovatelé zábavních atrakcí a lunaparků. Během čtyř jarmarečních dní se trhovci a návštěvníci města mohou těšit na bohatý kulturní program všech hudebních žánrů a množství dalších doprovodných akcí. www.bardejov.sk

Bardejovské lázně – nacházejí se 5 km od Bardejova. Patří k nejoblíbenějším, nejnavštěvovanějším a počtem lůžek ke třem největším slovenským lázním. Zároveň se pyšní tím, že patří mezi nejstarší lázně s nejdelší tradicí poskytování lázeňských služeb. Vychutnávala si je na léčení v roce 1895 manželka Františka Josefa I. císařovna Alžběta, zvaná Sisi, jejíž socha se vyjímá v lázeňském parku. Pobýval zde i rakousko-uherský císař Josef II. (1783), Marie Luisa, pozdější manželka císaře Napoleona (1809), ruský car Alexandr I. (1821) a polská královna Marie Kazimiera dʼArquien, manželka polského krále Jana III. Sobieského.

Letošní lázeňskou sezónu lázně slavnostně otevřely v pátek 3. června 2016, slavnostním POŽEHNÁNÍM MINERÁLNÍCH PRAMENŮ a 19. ročníkem OTEVŘENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY. Mezi nejdůležitější akce lázní budou letos patřit: 62. ročník Mezinárodního hudebního léta (27. 06. – 29. 08. 2016), 13. ročník Bardejovských Lázeňských dní 10. 07. 2016, pravidelné koncerty klasické hudby a 13. ročník Alžbětinského dne 21. 08. 2016 na počest císařovny Sisi.

Letošní kulturní léto v Bardejovských lázních začne v červnu, návštěvníky potěší HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ u kolonády – ve dnech 11. 06., 18. 06. a 25. 06. /soboty/ v 15.00 hod., na pódiu u Lázeňské kolonády. V červnu 2016 uspořádá Gladiol klub Prešov VÝSTAVU RŮŽÍ A LILIÍ a v srpnu VÝSTAVU GLADIOLŮ. MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ LÉTO (MHL) – 62. ročník, se koná ve dnech 27. 06. – 29. 08. 2016. V rámci něj se budou denně /kromě pondělků/ konat u kolonády koncerty klasické hudby v podání orchestru Cassovia Ensemble Košice v červenci a Prešovského salónního orchestru v srpnu /úterý – neděle: 10.30 – 11.30 hod. a 16.30 – 18.00 hod./. Součástí MHL je i cyklus 10 koncertů vážné hudby v koncertním sále hotelu Astória, se začátkem vždy v 19.00 hodin. Vstupné: 2 €. Koncerty u kolonády jsou grátis. BARDEJOVSKÉ LÁZEŇSKÉ DNY (BARDEJOVSKÉ KÚPEĽNÉ DNI) mají svůj 13. ročník 10. 07. 2016, se začátkem v 13.00 hod. v areálu před Lázeňskou dvoranou. Tato tradiční akce je spojena s bohatým kulturním programem. Jeho součástí jsou i atrakce a různé animační aktivity pro děti, prezentace a prodej tradičních řemeslných a jiných výrobků.

Během prázdninových měsíců červenec – srpen 2016, každý druhý víkend, bude pro děti ANIMAČNÍ PROGRAM NA KOUPALIŠTI. Na 14. 08. 2016 se připravuje FOLKLÓRNÍ FESTIVAL – se začátkem v 13.00 hod. v areálu u Lázeňské dvorany. Letošní vzpomínková slavnost na počest třítýdenní návštěvy císařovny Alžběty – ALŽBĚTÍNSKÝ DEN bude netradiční. Bude se konat 21. 08. 2016 (13. ročník) ve 14.00 hod. u památníku císařovny Alžběty, zvané Sisi. Doprovodný program: procházka císařovny Sisi s Franzem Josefem v dobových kostýmech po areálu lázní a možnost focení se s nimi. V tomto roce bude slavnost spojená s otevřením nově zrekonstruovaného hotelu Alžběta a různými doprovodnými programy.

V září 2016 budou HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ u kolonády – ve dnech 10. 09. a 17. 09. /soboty/ v 15.00 hod., na pódiu u Lázeňské kolonády. Následuje 04. 09. 2016 – PŘEHLED DECHOVÝCH HUDEB a PIVNÍ FESTIVAL – 4. ročník; přehlídka dechových hudeb /13.00 – 17.00 hod./ a vystoupení lidových souborů, která se budou konat před lázeňskou kolonádou. Začátek v 13.00 hod. a vstup volný.

Nebude chybět ani 2. ročník HORNOŠARIŠSKÉHO VINNÉHO FESTIVALU. Na 24. 09. 2016 se připravuje prezentace několika slovenských vinařství, bohaté doprovodné akce a kulturní program se začátkem v 13.00 hod. v areálu před Lázeňskou kolonádou.

Kromě kulturně-společenských akcí je areál Bardejovských lázní každý den otevřený pro širokou veřejnost. Hosté mají na výběr ze dvou wellness komplexů a v létě je otevřeno i venkovní koupaliště. Větší Wellness SPA – bazénový a saunový svět je v hotelu Ozón a menší (bez plaveckého bazénu) je v hotelu Alexander. V komplexu Wellness Spa je možné využít denně bazén v době 11.00 – 21.00 h. a saunový svět v době 13.00 – 21.00 h. Ve středu až neděli jsou přístupné i fitness, masáže a solárium. V hotelu Alexander je k dispozici ve středu až neděli od 13.00 do 20.30 hod. whirlpool, finská a parní sauna, ochlazovací bazén, přívalová sprcha, tropická a masážní sprcha, tepidárium, fitness, masáže. Více informací je na: www.kupele-bj.sk.

Bardejovské suburbium – Stará synagoga v Bardejově patří mezi klenoty synagogální architektury na Slovensku. Představuje unikátní typ devíti klenbové synagogy. Její výstavba byla ukončena pravděpodobně v roce 1836. Soubor staveb se nachází v ochranném pásmu Památkové rezervace Bardejov. Stará synagoga byla vyhlášena za národní kulturní památku v roce 1970, mikve a bet hamidraš v roce 2000. V témže roce bylo historické jádro města Bardejov spolu s židovským suburbiem zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. www.suburbiumbardejov.sk

Kde se najíst – V centru Bardejova je dostatek možností dobře se najíst za přijatelné ceny. Jednou z možností je příjemné prostředí restaurace – pizzerie Roland (majitel Adrián Lozák), v historickém jádru Bardejova na Radničním náměstí 12. Vznikla v roce 1999 a během své existence se stala vyhledávanou restaurací pro své originální a nápadité recepty nejen pro domácí, ale i zahraniční hosty. K restauraci patří i letní terasa s kapacitou 150 osob.

Kulturní a turistické centrum (KTC) Bardejov bylo zřízeno 1. července 2008 jako rozpočtová organizace města Bardejov. Organizuje mezinárodní výstavy a prezentace umělců, zájmových organizací, ale i turisticky atraktivních lokalit v regionu a zahraničí, koncerty, představení, soutěže, setkání. Poskytuje také informace o městě Bardejov a okolním regionu, o turistických atrakcích, jakož i o možnostech aktivního využití volného času. KTC v současnosti spravuje i Polsko-slovenský dům, který slouží jako místo pro navazování vzájemných kontaktů mezi Poláky a Slováky, kteří si zde během společných akcí a setkání vyměňují zkušenosti a znalosti z různých oborů. Ve správě KTC Bardejov jsou i turisticko-informační kanceláře: TIK Bardejov – Radniční náměstí č. 21 a TIK Bardejovské lázně – budova Kina Žriedlo.

Ve správě KTC je i Památník holocaustu v Bardejově (ulice Dlhý rad 34), sousedící s Židovským suburbiem, který vznikl jako posvátné místo připomínající úctu vůči jednotlivcům a rodinám tvořícím prosperující židovskou komunitu, která v důsledku hrůzy holocaustu již více neexistuje. Na 14 tabulích ve tvaru náhrobních kamenů je zobrazených 3 298 jmen obětí holocaustu z Bardejova a okolních obcí. http://www.ktcbardejov.sk/kontakty

Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních – veřejnosti je zpřístupněna od 24. 6. 2008. Tematicky je naučná stezka zaměřena na mimoprodukční funkce lesa. Stezka je schůdná celoročně a nabízí 3 okruhy různé náročnosti: JEDLOVÁ (délka 1,9 km a převýšení 100 m), BUKOVÁ (délka 3,7 km s převýšením 220 m) a JAVOROVÁ (délka 3,9 km a převýšení 290 m). Její celková délka je 4 460 m a najdete na ní 18 tematických zastávek. Kromě nich na stezce najdete dřevěnou rozhlednu na Zborovský hrad, kamennou terasovitou vyhlídku na hlavní hřeben Čergovského pohoří, kapli svatého Huberta, příšeru vystupující z vod jezírka u Zimní studny či jiné zajímavé objekty. Samozřejmostí jsou lavičky k odpočinku, studánky i srubové ohniště. http://www.lesy.sk/showdoc.do?docid=3650

Skanzen – Muzeum lidové architektury v Bardejovských lázních – je nejstarším zařízením svého druhu na Slovensku (od roku 1965). Na ploše 1,5 ha je rozmístěno 24 expozičních objektů, které prezentují lidovou kulturu a stavitelství dvou etnik: slovenského a rusínského obyvatelstva, žijícího v regionu horního Šariše a severního Zemplína. Pocházejí z 19. a 20. století. Jsou zde zastoupeny obytné srubové domy, různé hospodářské stavby, technické a sakrální stavby. http://www.muzeumbardejov.sk/expozic/skanzen.htm

Mezi oblíbená návštěvní místa v okolí Bardejova patří i zachovaných 7 řeckokatolických a 1 římskokatolický dřevěný kostel: Hervartov, Tročany, Křivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Celoročně bývají zavřené, ale na požádání se dají navštívit téměř kdykoliv. Více je na: http://www.tik-bardejov.sk/drevene-kostoliky

Sluneční Majer – agroturistické zařízení v Stebnícké Huti se nachází 13 km od Bardejovských lázní. Nachází se tam jízdárna s výcvikem ježdění na koních, jezdecký kurz, možnost vyjížděk na koních do okolí, výlet v kočáru. Ze Slunečního Majera se dají dělat procházky do okolí, v těsné blízkosti je pěší přechod do polské obce Blechnarka a 6 km od Majera se nacházejí i polské lázně Wysova. www.slnecnymajer.sk

Zborov – největší obec bardejovského okresu, 9 km od Bardejovských lázní, známá hradem Zborov-Makovica. Z lázní přes Zborovský hrad (http://hradzborov.sk/) je vybudovaná nenáročná okružní naučná stezka (cca 4 hod.) Kratší trasa na hrad vede přímo ze Zborova z ulice Podhradie (40 minut). Původně gotický hrad byl vybudován pravděpodobně na místě staroslovanského hradiště, první zpráva o něm je z roku 1250. Na hradě probíhá oprava opevnění, během léta se tam konají koncerty. Nad hradním vrchem je nejstarší přírodní rezervace v okrese se smíšeným bukovým, habrovým a dubovým porostem na rozloze 24 ha. Architektonickou památkou Zborova je i Rákocziova kaple z roku 1640 v kostele sv. Markéty.

V obci Zborov se nachází vojenský hřbitov z 1. sv. války, památník z 1. sv. války věnovaný 28. pražskému pluku a vojenský hřbitov z 2. sv. války, který jako první na Slovensku zrekonstruovala německá organizace na záchranu hrobů. www.zborov.sk

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce