SAS Institute pomáhá českým vysokým školám. Společně (nejen) analyzují Big Data

Datum: 29.02.2016 Autor: Jana Morávková Přečteno: 1313




PRAHA, 25. února 2016 - Akademický program SAS už více než dvacet let podporuje výuku na českých vysokých školách. Vyučujícím i studentům umožňuje spolupráce se SAS využívat nejmodernější technologie, absolventi pak mohou získané analytické vědomosti snadno přenášet do praxe uplatnit je při hledání zaměstnání. Klíčovou roli plní SAS také při vědecké práci akademických pracovníků.



Vysokým školám v ČR je k dispozici SAS® Education Analytical Suite (EAS) - vzdělávací analytická sada, která umožňuje zákazníkům působícím ve školství a výzkumu získat licenci na soubor základních technologií SAS za podstatně nižší cenu. SAS® Enterprise Miner pak nabízí široký výběr prediktivních modelovacích algoritmů a algoritmů strojového učení. Studenti i akademičtí pracovníci tak mají přístup ke společnému a snadno interpretovatelnému vizuálnímu zobrazení výsledků analýz.



„Výhodou systému SAS je široké spektrum zařazených statistických metod a jejich kvalita, rovněž tak i možnost pracovat jak v uživatelském menu, či pomocí programování vytvářet vlastní výstupy. Silnou stránkou je rovněž množství grafických technik,” vyjmenovává výhody využití nástrojů SAS prof. Ing. Libuše Svatošová, CSc., zástupkyně vedoucího Katedry statistiky ČZU v Praze.



Studenti vysokých škol zapojených do akademického programu SAS mají navíc možnost získat certifikát prokazující získané znalosti softwaru SAS. Certifikáty společně udělují vysoká škola a SAS Institute ČR. „Podmínky jeho získání jsou upravovány individuálně podle studijních plánů jednotlivých škol, základem je však povinná účast na vybraných kurzech se SAS, vyučovaných na škole, a dále absolvování konkrétních e-learningových školení SAS, která jsou pro studenty zdarma,“ říká Ing. Petra Jovbaková, vedoucí Akademického program společnosti SAS.



SAS je součástí výuky na největších českých univerzitách



Na využití nástrojů SAS je založena výuka řady předmětů na prestižních tuzemských vysokých školách. Na Katedře demografie a geodemografie Univerzity Karlovy absolvují studenti tři povinné předměty zaměřené specificky na oblast programování v SAS. S nástroji SAS se setkávají i v dalších předmětech a rovněž mají možnost získat SAS certifikát a účastnit se e-learningových kurzů. Katedrou statistiky ČZU v Praze je SAS zařazen do povinné i volitelné výuky v bakalářském, magisterském a doktorském studiu. Na ostatních fakultách ČZU jsou pregraduální studenti průběžně seznamováni s výstupy jednotlivých procedur systému SAS a jejich interpretací.



Studenti využívají nástrojů společnosti SAS v různém rozsahu též pro své diplomové práce. Například na Katedře demografie a geodemografie UK využívá u ke svým pracím nástroje SAS pravidelně přibližně polovina studentů. Využití zmiňovaných nástrojů je možné najít i u dizertačních prací.



„Absolventi se znalostí programů SAS jsou na trhu práce žádaní a vedou si dobře při hledání zaměstnání. Uplatňují se v oblastech zpracování dat, spravování sítí, uplatnění najdou ve velkých společnostech, např. v oblasti retailu a finančních služeb. Důležité pro ně je, že nedisponují pouze teoretickými znalostmi statistických metod, ale během studií získávají i nezbytné praktické dovednosti a jsou vedeni k týmové práci při řešení komplexních problémů,” doplňuje Ing. Petra Jovbaková.



„Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy je součástí Akademického programu SAS již řadu let, studenti naší katedry využívají studentské licence SAS v povinných předmětech, dále mají možnost získat SAS certifikát, účastnit se e-learningových kurzů a zapojit se do soutěží o nejlepší studentskou práci. Všechny oblasti jsou studenty hojně a úspěšně využívány,” přibližuje rozsah spolupráce RNDr. Klára Hulíková Tesárková, Ph.D. z Katedry demografie a geodemografie Univerzity Karlovy.



SAS Prize dlouhodobě oceňuje nejlepší studentské práce



Už od roku 2009 se SAS zapojuje do podpory vzdělávání i formou soutěže o nejlepší studentskou práci s využitím softwaru SAS. Ocenění pod názvem SAS Prize hodnotí především praktické využití výsledků práce, správnou aplikaci metod SAS pro řešení daných problémů, šíři aplikovaných postupů a inovativní využití nástrojů SAS pro uchopení dané problematiky. Pravidelně se na předních příčkách této soutěže objevují i studenti zmiňované Přírodovědecké fakulty UK.



O společnosti SAS



Společnost SAS Institute je celosvětovým předním dodavatelem řešení a služeb pro Business Analytics, Business Intelligence a Big Data. Jedná se o největší soukromě vlastněnou softwarovou společnost na světě, její stabilita a síla jsou podloženy trvalým nárůstem výnosů od založení v roce 1976, tedy po dobu více než 35 let. Přes 20 % z obratu společnosti investuje SAS každoročně do výzkumu a vývoje produktů. Výsledkem jsou moderní a inovativní řešení, která pomáhají celosvětově více jak 60 000 společnostem zlepšit výkon a vytvářet větší hodnotu díky realizaci lepších a rychlejších rozhodnutí. SAS dává zákazníkům THE POWER TO KNOW ®. V České republice vstoupila společnost SAS na trh v roce 1999. SAS Institute se sídlem v Praze zaměstnává 50 lidí a pracuje pro více než 70 zákazníků, především z oblasti bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikací, služeb a veřejné správy. Mezi klienty patří například T-Mobile, Air Bank, Česká pojišťovna, GE, Komerční banka, Raiffeisenbank a řada dalších.

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce