Tepelné čerpadlo jako alternativa vytápění

Datum: 03.07.2015 Autor: Tereza Kučerová Přečteno: 783

Tepelné čerpadlo, jeho funkce a výhody. Tepelné čerpadlo jako alternativa vytápění. A jak tepelné čerpadlo vlastně bvůbec funguje a jaké jsou jeho typy?

http://www.2kenergy.cz/novinky/jak-funguje-tepelne-cerpadlo-10.html
http://www.2kenergy.cz/novinky/jake-tepelne-cerpadlo-18.html
http://www.2kenergy.cz/rodinne-domy/tepelna-cerpadla/tepelna-cerpadla-vzduch-voda.html

Tepelné čerpadlo jako alternativa vytápění

Ještě před samotnou stavbou nového bydlení, je třeba pomyslet na to čím budete své nové bydlení vytápět. Dnešní trh nabízí velké množství alternativního vytápění oproti těm nejvíce známým jako je elektřina a plyn. Pokud chystáte stavbu nemovitosti někde daleko od civilizace může být tento druh vytápění něco pro vás. Tepelná čerpadla nepotřebují žádné další speciální přípojky jen přívod elektřiny, bez které bohužel nefungují. Mezi druhy tepelných čerpadel lze zařadit typy – země/voda, vzduch/voda, země/voda (vrt), vzduchu/vzduch, voda/vzduch, země/voda (vodní plocha) či země/voda (tzv. větrací vrt).



Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo funguje na principu uzavřeného chladícího okruhu jako lednice. V chladícím okruhu pak dochází k výrobě tepla. Čerpadlo si na začátku odebere energii z vnějšího prostředí (voda, vzduch, země) a to jako nízkoenergetické teplo. Toto teplo pak předává je předáno chladivu, které koluje uvnitř celé jednotky, kde je přivedeno na výparník, kde se postupně odpařuje na plyn. Plyn je nasáván do kompresoru a tam se zhušťuje čímž se postupně ohřívá – až na 80 0 C. Toto teplo je pak předáváno do druhého výměníku, kde ohřívá vodu a chladivo se opět zkapalňuje, která je nadále rozháněná do otopného systému znásoben v kompresoru a tím se také ohřívá. Chladivo v kapalném stavu pokračuje zpět přes expanzní ventil k prvnímu výměníku – výparníku, aby se proces ohřívání z vnějšího prostředí mohl opakovat.



 Tepelné čerpadlo vzduch voda

Tento typ čerpadla odebírá teplo z okolního vzduchu. Jedno tepelné čerpadlo je tedy namontováno zvenku budovy nebo může být kompletní celé venku a do budovy už může být zavedeno pouze potrubí s již ohřátou teplou vodou. Vše tady záleží na přání stavitele případně možnostem pozemku. Získaný vzduch je nasáván přímo do tepelného čerpadla a následně použito na ohřev vody, která je nadále rozháněna do otopného systému. Tepelné čerpadlo vzduch-voda má nízké provozní náklady ale menší životnost než čerpadla, která odebírají energii ze vzduchu. Nejlepších výsledků pro vytápění získáme kombinací tohoto čerpadla a vhodného podlahového vytápění, které je výrobně nastaveno na nízkoteplotní vytápění. Ve vysokých horských oblastech nemohou tyto čerpadla zaručit správnou funkci, proto se zde k instalaci nedoporučují.



Jaké tepelné čerpadlo vybrat

S výběrem vhodného tepelného čerpadla vám nejvíce asi poradí odborníci ze společností, které se tímto typem vytápění zabývají. Samozřejmostí jsou podmínky stavby domu a stav půdy, podloží povětrnostní vlivy. Na všechny tyto okolnosti je třeba brát zřetel, protože se při špatném rozhodnutí se může snadno stát, že pro tepelné čerpadlo země/vzduch budete mít budovu na kamenném podloží a žádné čerpadlo tedy do země nezapustíte.

Stejně jako typem umístění, se tepelná čerpadla liší i spotřebou energie a energií, kterou vyrábějí. Nejlevnější variantou na trhu je čerpadlo vzduch – voda, které má nejmenší pořizovací cenu a jeho náklady jsou minimální. Je mimo jiné vhodné i k vytápění bazénů.

Výběr správného tepelného čerpadla bychom neměli podcenit a věnovat mu dostatek času, případně, jak je zmiňováno výše, oslovit odborníky.

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce