Vaporizace -zdravé inhalování

Datum: 11.02.2015 Autor: Jan Přečteno: 1468
/images/clanky/1423642026_5-semen-dutch-passion.jpg

Přečtěte si článek o vaporizaci, dozvíte se teploty při kterých je vaporizace nejúčinější.

GrowBank.cz


Vaporizace



Teploty vaporizace vybraných bylin



Teploty vaporizace vybraných bylin U nás se vaporizace nejčastěji používá jako zdravá alternativa kouření. Tato pokroková metoda má daleko širší uplatnění, a to především při léčení různých onemocnění. Evaporovat můžete například Aloe Vera, heřmánek, česnek, levanduli, dokonce i kávu a celou řadu dalších bylin. Jak jsem již slíbila v předchozím článku, zde uvádím podrobný popis jednotlivých bylin, jejich uplatnění a hlavně teploty, při jakých lze aktivní látky z těchto rostlin získat.



Předchozí článek Vaporizace - inhalace čistých rostlinných esencí



Na úvod si řekneme, co je to bylinka:



Bylinky patří k velice vděčným rostlinám se širokou škálou využití. Přesně definovat, co všechno mezi ně řadíme, není jednoduché. V encyklopediích si můžeme přečíst, že bylinkou označujeme takovou rostlinu, jejíž listy či stonek jíme, využíváme pro jejich chuť a vůni nebo k lékařským účelům. Tato definice ale zapomíná na rostliny jako je zázvor, fenykl a další. I kořeny, semínka a kůra mohou mít léčivé nebo jiné účinky. Jak tedy správně definovat bylinky? Bylinky jsou takové rostliny, ze kterých získáváme aktivní látky pro jejich léčivé účinky, vůni nebo chuť, nikoliv z hlediska výživy.

GrowBank.cz váš dodavatel dobré nálady na konopná semena Dutch Passion.



Užívání bylin:



Některé léčivé bylinky znali již ve starém Egyptě, Indii a Číně. Pár stovek z nich užíváme dodnes. Zájem o léčivé bylinky poslední dobou roste. Lidé se obávají vedlejších účinků léků, a proto se vrací k medicíně jejich babiček.



Bylinky a jejich aktivní látky působí na krevní oběh, tkáně, svalstvo a orgány a nervový systém. Mohou být užívány preventivně nebo při léčbě různých onemocnění, jak krátkodobých, tak i dlouhodobých.



Roztřídění bylin podle jejich účinku:



Kardiovaskulární systém: Aktivní látky z rostlin stimulují krevní oběh, upravují puls, snižují nebo zvyšují krevní tlak. Patří sem například česnek, hloh, pohanka, jalovec.



Pokožka: Patří sem rostliny s hojivými, desinfekčními a uklidňujícími účinky, jako je například heřmánek, jitrocel, hluchavka a kostival.



Nervový systém: Některé rostliny obnovují rovnováhu mezi nervovou soustavou a ostatními částmi lidského těla. Mohou potlačovat nebo naopak povzbuzovat nervovou aktivitu. Patří sem například tabák, rozmarýn a oves.



Imunitní systém: Aktivní látky posilují imunitní systém, který pak účiněji chrání organismus před virózami, bakteriemi a jinými parazity. Do této skupiny například patří česnek, heřmánek, dřišťál, brusinky.



Dýchací soustava: Aktivní látky ovlivňují krevní oběh a transport kyslíku. Pročisťují plíce a průdušky a usnadňují dýchání. Do této skupiny řadíme heřmánek, česnek a další.



Povzbuzující rostliny: Tyto rostliny a jejich látky nám dodávají energii a sílu. Patří sem například tabák, káva, zázvor, eukalyptus, máta, rozmarýn, muškátový oříšek, řebříček a celá řada dalších.



Aloe Vera



U této bylinky se sbírají listy, ze kterých se izoluje gel s léčivými účinky.



Aloe Vera pochází z Afriky, daří se jí v subtropických a tropických oblastech. Její léčivé vlastnosti jsou známi na všech pěti kontinentech.



Účinky:



Tato rostlinka léčí poranění pokožky, alergie a exémy. Aloe Vera je vhodná i pro vnitřní použití - léčí zažívací a střevní potíže, působí mírně projímavě. Ovlivňuje i správnou funkci jater a navíc má povzbuzující účinek.



Teplota vaporizace: 177 - 204°C



Inhalovat gel z Aloe Vera není vhodné v době těhotenství a během kojení.



Heřmánek Pravý/lékařský



Užívají se listy i květy. Účinnou součástí heřmánku je éterický olej, který má tmavě modrou barvu.



Vyskytuje se téměř v celé Evropě, západní Asii a severní Indii. Jako plevel byl zavlečen do Severní Ameriky a Austrálie.



Patřil k oblíbeným bylinkám používaných ve starém Egyptě (používali ho při nachlazení, horečkách, bolestech hlavy, navíc jako dar bohům). U nás je heřmánek asi nejznámější léčivou rostlinou.



Heřmánek pravý poznáme podle toho, že má duté lůžko květu a silnou aromatickou vůni. Při sběru je nutné dávat pozor, aby nedošlo k záměně s jinou bylinou.



Účinky:



Zevně se používá k hojení ran. Inhalace aktivních látek z heřmánku pomáhá při nachlazení, rýmě, působí proti zánětlivě a ničí bakterie (pomáhá při zánětech ledvin a jater), podporuje pocení a tvorbu žluči. Heřmánek má i sedativní a uklidňující účinky.



Teplota vaporizace: 93 - 94°C



Káva



Používají se kávová zrna (semena). Účinnou složkou je kofein, který je obsažen i v čaji a čokoládě.



Jméno je odvozeno od provincie Abyssinei, Caffa, odkud zřejmě káva pochází.



Účinky:



Kofein zvyšuje krevní tlak a zrychluje tep - při pravidelném užívání se tyto účinky postupně ztrácejí. Káva dodává energii a zlepšuje naší koncentraci, působí proti migréně a zánětům - hlavně v dutině ústní a hrtanu.



Teplota vapotizace 120 - 200°C



Kofein by neměl být inhalován při srdečních potížích a vysokém krevním tlaku.



Česnek



Využívají se stroužky.



Česnek používali už staří Egypťané a to proti kašli a rýmě. V mnoha zemích je česnek nejrozšířenějším bylinným lékem. Hojně se používá hlavně v kuchyni. Česnek patří mezi bylinky s nejvíce rozličnými účinky.



Účinky:



Česnek je velmi dobrý desinfekční účinek, působí proti bakteriím, virům, plísním a jiným parazitům. Usnadňuje trávení, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Jeho vonné složky pozitivně působí na dýchací ústrojí, léčí chronické záněty průdušek a vracející se chřipku. Snižuje riziko srdečního infarktu.



Teplota vaporizace: 175 - 200°C



Doporučuje se denní užívání.



Levandule



Sbírají se květy, které obsahují nahořklou silici a třísloviny.



Levandule pochází ze Středomoří. Římané ji používali k provonění lázně, odkud má své jméno, které pochází z latinského slova mít se (lavare). Je to rostlina teplomilná, proto se u nás pěstuje jen výjimečně.



Účinky:



Levandule je proslulá svými uklidňujícími a tišícími účinky. Působí relaxačně a jako antidepresivum. Dále se používá proti bolení hlavy, tišší i silné migrény. Navíc zklidňuje astma a zlepšuje dýchání.



Teplota vaporizace: 93 - 94°C



V těhotenství je lepší se vyvarovat větším dávkám.



Teploty vaporizace nepatří k lehko dostupným informacím. Snad jsem vám tímto článkem aspoň trochu pomohla nebo vás inspirovala k využití vaporizéru i k inhalaci jiných látek než je například nikotin.



Kouzlo rostlin- Stavba rostlin



Rostlina sestává z komplexu rostlinných buněk, které svým způsobem kooperují ,aby vytvořily živý organismus. Tyto buňky jsou tvořeny mnoha složkami, jako jsou proteiny, polysacharidy, aminokyseliny a organické kyseliny, ligniny atd.



Tyto složky jsou samy složeny ze základních prvků, které z 80% sestávají z kyslíku a uhlíku. Podle množství dále následují vodík, dusík, křemík, draslík, vápník, síra, fosfor, hořčík, hliník, železo, chlór, sodík, mangan, bór, měď, zinek, molybden a další stopové prvky. Různé kombinace těchto prvků formují různé molekuly, které tvoří nové buňky a tkáně. Proto musí být tyto esenciální prvky dostupné. Z těchto 16 prvků společně s vodou a slunečním svitem jsou rostliny schopny syntetizovat všechny složky, které potřebují stejně jako my vitamíny a enzymy. Tyto esenciální prvky mohou být dodávány v jejich základní formě, čisté a okamžitě dostupné, s aplikací vysoce kvalitních anorganických hnojiv. Tyto prvky se také nacházejí v organických molekulách (např. v půdách), ale organické materiály musí být rozloženy na jejich základní (anorganickou) formu prvku, než je mohou rostliny zužitkovat. K disociaci těchto komplexnějších sloučenin potřebují rostliny dodatečnou energii. Rostliny absorbují a akumulují mnohé neesenciální prvky. Mohou vstřebat, rozložit nebo zadržet mnoho látek. Pokud jsou to látky zdraví prospěšné, pak je to v pořádku, ale pokud jsou toxické, tak hrozí katastrofa. V rostlinných tkáních byly nalezeny mnohé prvky, o kterých není známo, že by měly nějaký vliv na rostlinný metabolismus. Olovo, arzén, rtuť, zlato a fluor patří mezi více než šedesát takových prvků.

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce