Jedinečný nástroj v podobě sektorových dohod opět pomůže řešit problémy na trhu práce!

Datum: 12.05.2014 Autor: Martina Dvořáková Přečteno: 1100
/images/clanky/1399910509_konference_a.jpg

http://
http://
http://

Praha, 22. dubna 2014: V hotelu GLOBUS se dnes sešli představitelé a zástupci významných asociací, svazů, odborových organizací a zaměstnavatelů, aby se dozvěděli více o novém projektu, za jehož vznikem stojí dlouhodobé snahy Svazu průmyslu a dopravy ČR. Projekt s názvem „Sociální dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“, který je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, zaštiťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a příjemcem dotace se stal právě Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu se svým partnerem Českomoravskou konfederací odborových svazů. Hlavním cílem aktivit projektu je dosáhnout shody všech aktérů trhu práce nad řešením existujících problémů a tato řešení popsat v sektorových dohodách. Uzavřena bude celkem jedna národní dohoda, šest sektorových dohod, zahrnujících řešení problematiky vybraných odvětví a třináct regionálních sektorových dohod, které se budou věnovat disproporcím na trhu práce v jednotlivých regionech. Partnery sektorových dohod budou jak sociální partneři, tak i zástupci krajských samospráv a státní správy.



Konferenci zahájil generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR, Zdeněk Liška: „Cílem projektu, jehož realizaci jsme již zahájili, je zajistit posun v systému celoživotního učení a zlepšit tak nepříznivou situaci na trhu práce, kdy si zaměstnavatelé stále stěžují na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a na druhé straně máme vysokou míru nezaměstnanosti, a to vše za účasti sociálních partnerů a klíčových aktérů trhu práce. Věřím, že se současnou vládou se nám konečně podaří nastavit hospodářskou politiku země tak, aby vše fungovalo tak, jak má.“



Michael Tauš představil Českomoravskou konfederaci odborových svazů, její strukturu a aktuální téma kolektivního vyjednávání. Přiblížil také neoddělitelnou roli odborů v projektu Sektorové dohody. „ČMKOS a jeho členové udělají vše pro to, aby sociální dialog, kterému se již dlouho věnujeme, úspěšně pokračoval, sektorové dohody byly uzavřeny a jejich prostřednictvím bylo dosaženo vyrovnané situace na trhu práce.“



Úřad práce ČR na konferenci reprezentovala Věra Kolmerová. „Jsem ráda, že projekt navazuje na úspěšnou činnost sektorových rad ve dvou rozsáhlých projektech Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací a dále propojuje svět vzdělavatelů, zaměstnavatelů a zaměstnanců. Tímto se obě tyto soustavy posouvají na vyšší úroveň sociálního dialogu. My jako Úřad práce jsme velmi rádi, že jsme v tomto projektu aktivním hráčem a můžeme slíbit, že svým přístupem a svými činnostmi budeme přispívat ke zkvalitnění trhu práce. Bohužel Úřad práce není všemocný, a proto vítáme aktivní spolupráci všech partnerů a věříme v úspěšnou realizaci sektorových dohod,“ uvedla.



Asociaci krajů České republiky zastupoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství, Václav Sloup. „Nejdůležitější je, aby byly potřeby zaměstnavatelů, škol a dalších aktérů trhu práce skutečně realizovány a nezůstaly jen na papíře. To se již vede například díky uzavřené a realizované Sektorové dohodě pro obor keramika v Karlovarském kraji a já věřím, že se to povede i v tomto projektu,“ řekl.



Poté se již slova ujala hlavní manažerka projektu Jarmila Modrá ze Svazu průmyslu a dopravy ČR a představila konkrétní cíle a aktivity. „Sektorová dohoda je společensko-politická úmluva, je právně nevymahatelná a její smysl jsme si ověřili v pilotním ověřování sektorových dohod v rámci již ukončené veřejné zakázky Národní soustava povolání. S velkým úspěchem byly uzavřeny a následně realizovány sektorové dohody v oborech strojírenství, potravinářství, keramiky, dopravy, bezpečnostních služeb, vyhrazených zařízení a fitness. Věříme, že na tento úspěch navážeme a opět využijeme tento jedinečný moderní nástroj, který vyjadřuje vůli všech zúčastněných podílet se na řešení problémů, o kterých všichni dlouhou dobu víme, mluvíme, ale přesto dosud řešeny nebyly,“ řekla.



Bohumil Mužík se věnoval národní dohodě a sektorovým dohodám. „Naším cílem je dosáhnout situace, v níž bude platit, že na trhu práce je k dispozici dostatek lidí s potřebnou kvalifikací, tj. s odpovídajícími kompetencemi, kvalitně připraveni a v potřebných počtech a struktuře,“ shrnul hlavní úkol. Sektorové dohody se budou věnovat prioritním tématům a budou zahrnovat návrhy konkrétních opatření k řešení bariér rozvoje lidských zdrojů, jimiž jsou například změny legislativního prostředí, vytvoření podmínek rozvoje sektoru nebo definice opatření vedoucích ke změně postoje státních orgánů, včetně dohody nad možnostmi jejich řešení v rámci fungování sektoru.



Úkolem projektu, který navazuje na již vytvořené základy v podobě Národní soustavy kvalifikací a Národní soustavy povolání, je také inventura a revize již vytvořených jednotek práce. Pro zaměstnavatele i zaměstnance je totiž zásadní, aby se oblast rozvoje lidských zdrojů obsahově shodovala s požadavky trhu práce. Široká akceptace popisů povolání včetně kvalifikačních požadavků je jedním ze způsobů, jak ovlivnit instituce v oblasti vzdělávání k přizpůsobování obsahu vzdělávání a odstraňování disproporcí na trhu práce. Tato aktivita tedy sociálním partnerům umožní ovlivňovat podobu Národní soustavy povolání, aby lépe reflektovala aktuální stav trhu práce, a aby byla akceptovatelná pro využití v personálních procesech ve firmách i v komunikaci s Úřadem práce a dalšími orgány působícími v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů.



Regionální sektorové dohody přiblížil Bohumil Ullmann. „Regionální sektorová dohoda pro nás představuje příspěvek do mozaiky kroků, jejichž prostřednictvím chceme snížit disparitu mezi poptávkou a nabídkou pracovní síly,“ zmínil. Nejdříve budou v regionech shromážděny analýzy a provedeny rešerše a poté bude veden sociální dialog, který vyústí v určení témat a uzavření regionálních sektorových dohod.



Věra Vrchotová ze společnosti MOTOR JIKOV Group a.s. informovala účastníky o Sektorové dohodě pro obor strojírenství v Jihočeském kraji, kterou spolu se svou Sektorovou radou pro strojírenství velmi úspěšně realizovala. „Ze začátku to vypadalo, že budeme mít problém přesvědčit firmy k tomu, aby se přihlásily k realizaci akčního plánu, např. k podpoře škol, nakonec se ale sektorová dohoda stala velmi prestižní záležitostí a zaměstnavatelé se sami hlásili, že by se na ní chtěli podílet. Za svou si ji vzal i jihočeský hejtman Jiří Zimola, za což mu patří poděkování,“ sdělila.



Na ni navázal Miloslav Hambálek, personální ředitel firmy LAUFEN CZ s.r.o. a předseda Sektorové rady pro sklo, keramiku a zpracování minerálů a představil Sektorovou dohodu pro obor keramika, díky níž se podařilo zachránit tradiční obory vzdělání v této oblasti a navázat velmi dobrou spolupráci zaměstnavatelů a škol v Jihočeském, Karlovarském a Plzeňském kraji. „Naše situace je o to složitější, že jsme tzv. menšinová část českého průmyslu. Proto jsme vítali, že vznikl nástroj, který pomáhá udržet odborné školství v našem oboru a zajistit tak kvalifikované zaměstnance pro naše společnosti,“ uvedl M. Hambálek.



Řadu prezentací uzavřel Stanislav Musil z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů České republiky s vysvětlením cílů Sektorové dohody v oblasti potravinářství, obor zpracování obilí a mouky. „V rámci realizace sektorové dohody se nám mimo jiné podařilo natočit film O řemesle s láskou, který vysílala i Česká televize,“ informoval předseda Sektorové rady pro potravinářství a krmivářství. Musil. Pomocí sektorové dohody se daří udržet tato tradiční česká řemesla při životě.



Konferenci uzavřela zajímavá diskuse mezi účastníky. Projekt sektorových dohod tedy vstupuje v život a sociální dialog všech partnerů byl úspěšně zahájen.

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce