Neváhejte s koupí stepperu!

Datum: 01.08.2013 Autor: Jan Mejsnar Přečteno: 1234

Konečně už přišlo léto a vy se nevejdete do plavek? Nebo vám nedovoluje pomerančová kůže vzít si novou minisukni? Nebo jste ze zdravotních důvodů „donuceni“ sportovat? Či jen potřebujete vybít přebytečnou energii? Pak právě pro vás by mohl být řešením stepper.

domácí cvičební pomůcky
stojanové steppery

Stepper patří mezi základní domácí cvičební pomůcky. Cvičení na něm můžeme přirovnat ke stoupání po schodech, je ovšem ohleduplnější ke kloubům díky omezení tvrdých nárazů. Při posilování se jedná o plynulé přenášení hmotnosti z pravé nohy na levou, kdy se ovšem nepřepíná pouze jedna část těla.



Při pořízení stepperu byste si měli jako první promyslet, kým a jak často bude stepper využíván. S tím se pojí váha a vzrůst cvičence, která by nikdy neměla být vyšší, když je u určitého modelu stepperu napsána.



Steppery se dělí dle druhu stavby. Do první kategorie se řadí mini steppery (někdy také twist steppery), které jsou však ohraničené velikostí kroku (do 20 cm), což nesplňuje požadovanou intenzitu posilování a tím omezuje účinnost posilování. Tato skupina se stala moc populární především díky výhodné skladovatelnosti, avšak s omezením životaschopnosti. Jsou totiž určené pro ne tak dlouhé a občasné posilování, což potvrzuje též docela průměrná cena. Do druhé kategorie se řadí stojanové steppery, které simulují pohyb nohou v celém rozsahu. Takovéto steppery napodobují bezchybnou chůzi po schodech, která je označena jako jedna z nejlepších vzhledem k tvarování svalů nohou a zlepšení fyzické kondice. Stojanové steppery mají navíc řidítka, která můžete použít k opoře při nedostačující stabilitě při cvičení. Se zlepšující se stabilitou nemusíte již řidítka využívat. Další podkategorií jsou steppery klasické a boční.



Nejdůležitější částí stepperu je buď magnetická brzda, nebo hydraulické tlumiče. To jsou právě ty části, které tvoří odpor při cvičení na stepperu. Stepper je většinou vybaven přepravními kolečky a seřizovacími nožičkami na vyrovnání nerovností podlahy. U stepperů je možnost regulace zátěže třemi způsoby: Regulace zátěže posuvem tlumičů: Nastavuje se posunutím pevného tlumiče po páce šlapky. Tento způsob regulace zátěže trvá dlouho. Druhým způsobem je regulace zátěže otočením tlumiče. Tlumiče mají totiž otočnou koncovku se stupnicí, díky které zátěž zvýšíte. Životnost tlumičů záleží na jejich kvalitě, proto si pořiďte raději značkový model. Třetí způsob regulace, za pomoci magnetické brzdy, spočívá ve vytváření odporu permanentním magnetem. Takto regulovatelná zátěž stepperu má velmi dlouhou životnost. Stojanové steppery jsou určeny pro delší a intenzivnější trénink.



Součástí stepperu je také počítač, který by měl zobrazovat ušlou vzdálenost a čas, rychlost chůze, spálené kalorie a tepovou frekvenci, podle které se řídí spalování tuků nebo zvyšování fyzické kondice. Ke kontrole tepu slouží většinou ušní snímač nebo dotykový snímač. Oba tyto snímače jsou méně přesné, proto je lepší použít hrudní pás, který přenáší údaje o tepové frekvenci bezdrátově do počítače.



Před cvičením se nezapomeňte lehce rozcvičit. Na stepperu byste měli stát zpříma a nijak se nenaklánět. Vždy přenášíme váhu na tu nohu, která jde dolů. Pokud chcete zhubnout, cvičte na stepperu s co nejnižším odporem šlapání a vyšší frekvencí kroků nejlépe ráno na lačno a dostatečně dlouho, aby tělo stihlo sáhnout pro energii do tukových zásob. Pokud si přejete formovat tělo, nastavte velký odpor cvičení (silové šlapání) a nižší frekvenci šlapání. Takto můžete cvičit i během dne. Začínající uživatelé by měli šlapat kratší dobu a pomalu plynule zvětšovat intenzitu cvičení (nepoužívejte hned nejvyšší zatížení). Při snižování hmotnosti posilujte nejméně 30 minut 3x týdně. Po šlapání nezapomínejte strečink a uvolňovací cviky.



Sportování na stepperu má blahodárný vliv na srdeční a oběhovou soustavu a fyzickou kondici a zvětšuje vitální kapacitu plic. Toto též posiluje a formuje svaly nohou, hlavně hýžďové a stehenní svalstvo.

Doporučujeme navštívit

Hubneme cvičením.cz 

Jednoduchý a rychlý způsob, jak na trvalo zhubnout. Rady a tipy jak správně cvičit.  

Stavební rozpočty - Josef Kulda 

Stavební rozpočty a kalkulace staveb vám vytvoří rozpočtář Josef Kulda.

E-shop za skvělou cenu

Profesionální nástroj na správu internetových obchodů. Možnost pronájmu nebo odkoupení e-shopu.

Levná dovolená u moře

Přijďte si vybrat z nabídky více než 150 zemí svojí pohodovou a levnou dovolenou u moře.

Webtown.cz

Vytvoříme pro vás www stránky, eshop nebo systém na míru. To vše za lidové ceny.

Nejnovější články

Firemní identita

Firemní identita neboli Corporate Identity je základní nezaměnitelný vizuální styl firmy nebo společnosti.

Přeměna půdy na obytný prostor

Mnoho majitelů domů uvažuje o přeměně staré půdy využívané pouze jako skladiště na komfortní obytný prostor.

Ortopedická pracovní obuv

Mnoho lidí nemůže nosit standardní bezpečnostní obuv kvůli problémům s chodidly. Aby nemuseli používat drahou, na míru vyrobenou obuv, přichází uvex s produktem uvex motion 3XL.

Rekonstrukce panelových domů

Životnost domů a stavebních materiálů není věčná. Stárnutí a poškození se po určité době týká i panelových domů. Kvalitní rekonstrukcí lze nejen prodloužit životnost budovy, ale i zkvalitnit komfort bydlení.

Ochranná obuv se systémem uvex xenova®

Systém uvex xenova® je vysoce výkonný bezpečnostní systém zcela bez kovů pro ochranu chodila v ochranné obuvi.

Proč vlastně používat CRM systém?

CRM systém je každodenním nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se žádná firma v rámci svého životního cyklu dříve nebo později neobejde. Díky CRM systému tak získáte přehlednou centralizovanou databázi, kde můžete...

Marketing nemusíte řešit svépomocí

Marketing je nedílnou součástí každého podnikání. I ti podnikatelé, kteří si myslí, že marketing nepotřebují, se bez něj neobejdou.

Zasklené lodžie zvyšují komfort bydlení

Možnost využívat balkony a lodžie i za nepříznivých povětrnostních podmínek umožnuje jejich zasklení. Zasklením balkonu zvýšíte komfort svého bydlení.

Podpořte nás

Přidejte na vaše stránky ikonku e-článků a podpořte tak kvalitu zdejšího obsahu.

<a href="http://www.e-clanky.cz" title="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma"><img src="http://www.webtown.cz/bannery/banner_88_31.gif" alt="e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma" /></a>

e-články.cz - kvalitní zpětné odkazy zdarma

Novinky a Aktuality

Konečně...

23.01.2011 Tak konečne jsme zpracovali všechny čekající články na schválení :) Snad to takhle pujde i v budoucnu

Pomalé schvalování

29.08.2010 Omlouváme se všem, za mezeru ve schvalování článků, jenž je způsobena našim válením se na pláži :). Tento týden dáme vše do pořádku

Soutěž o banner na hlavní stránce

26.08.2009 Připravili jsme pro vás soutěž o umístění banneru na hlavní stránce